Изоп – Hyssopus officinalis

објавено во: Билки | 0

Ова грмушка расте на суви, варовнички терени на Медитеранот, а кај нас го има во планинските појаси. Изопот, освен што се одгледува за медицински цели, се користи и како украсно растение, па можеме да го најдеме и во градините и … Продолжува

Пупки од топола (Populus tremula)

објавено во: Билки | 0

Пупки од топола – populus tremula Пупките содржат есенцијално масло, гликозиди (популин и салицин), јаболкова, аскорбинска и гална киселина, витамин Ц, танини и средства за боење, горчлива смола, восок. Тие се мали, до 1 см, лепливи, со темно кафена боја, … Продолжува

Бела мртва коприва (Lamium album)

објавено во: Билки | 0

Lamium album – Lamiacee   Во лаичка примена разликуваме 2 врсти на коприва. Тоа се мртви и живи коприви. Живите коприви се оние кои ги журкаат прстите, како на пример Уртика (Уртика диоика). Оние кои што не журкаат спаѓаат во … Продолжува

Брош (Rubia tinctorum)

објавено во: Билки | 0

Брош Rubia tinctorum   Брошот е многугодишно тревесто растение, со корен што ползи, и четирирабесто стебло. Високо до метар и половина, дебело пола сантиметар. Цветовите се жолтозелени. Коренот е црвеникав, дебел околу 1 см.   Хемиски состав: Билката содржи 2 … Продолжува

Видец – (Euphrasia officinalis)

објавено во: Билки | 0

Видец Euphrasia officinalis До сега беше во фамилијата на  Scrophulariaceae, а сега е преместена во фамилијата  Orobanchaceae. Видецот  е едногодишна билка која можи да се пронајди на сувите ливади. Висока е од 5 до 15 сантиметри.  Има назабени листови и … Продолжува

Линарија (Linaria vulgaris)

објавено во: Билки | 0

Линарија или Див лен Linaria vulgaris   Опис Линаријата е трајна билка која воглавно е разгранета, а висока е од 40 – 50 см. Билката е гола, единствено на местата каде што се развиваат цветовите, се наоѓаат мали влакненца. Листовите … Продолжува

Филипендула (Filipendula vulgaris)

објавено во: Билки | 0

Филипендула  Filipendula vulgaris   Куќен аспирин кој го појачува имунитетот и го намалува целулитот, а пак аспиринот го добил името по неа……..   Φилипендулата – filipendula vulgaris- или обичната филипендула, е трајна зељеста билка од фамилијата рози –  розацее. Стеблото … Продолжува

Сарсапарила (Smilax officinalis)

објавено во: Билки | 0

Сарсапарила   Сарсапарилата /Smilax officinalis/ е тропска билка од родот на смилакс (smilax), дрвена винова лоза и расти длабоко во прашумата. Таа  е од семејството на Liliaceae. Стеблото на сарсапарилата ползи и достига до 50 см должина. Сарсапарилата има мали цветови, … Продолжува