Тегаец – Plantago

ЖЕНСКИ И МАШКИ тегаец (Plantago major L. / Plantago lanceolata L.) Постојан жител на ливади и пасишта што расте на речиси сите површини низ Европа и Азија, тегаецот е широко распространето тревно едногодишно... READ MORE

Планинска чубрица – Satureja montana

Планинска чубрица (Satureja montana L.) Планинската чубрица е повеќегодишна грмушка медоносна која расте на варовнички подлоги, карпести и сончеви места, чест жител е на нашите планински предели. Од нејзините силни корени, длабоко навлезени... READ MORE

Анасон – Foeniculum vulgare

Анасон (Foeniculum vulgare Mill.) Анасон (Foeniculum vulgare Mill.) е повеќегодишно тревесто растение од семејството Apiaceae. Висок е до 150-200 см. Коренот е вретеновиден. Стеблото е шупливо, кружно, ситно избраздено. Листовите се зелени до... READ MORE

Мајчина душица – Thymus serpyllum

Мајчина душица (Thymus serpyllum L.) Близок роднина на тимијанот, мајчината душица е грмушкасто растение кое често расте на сончеви и суви места, на варовнички или песочни почви. Стеблата и се притаени, со издолжени... READ MORE

Грав – Phaseolus vulgaris

ГРАВ (Phaseolus vulgaris L.) Една од основните намирници на нашата национална кујна, гравот е растение кое се одгледува во речиси сите региони во светот. Потекнува од Централна Америка и припаѓа на фамилијата Fabaceae.... READ MORE

Смрека – Juniperus communis

Смрека (Juniperus communis L.) Чест жител на иглолисни шуми, смреката може да расте како џуџеста грмушка, како грмушка која достигнува висина од 4 метри или како дрво, чие стебло може да достигне висина... READ MORE

Тробојна љубичица или темјанушка – Viola tricolor

Тробојна љубичица или темјанушка(Viola tricolor L.) Препознатлива по нежните ливчиња кои содржат многу нијанси на виолетова, сина, жолта или бела, тробојната љубичица, која кај народот често се нарекува „ден и ноќ“, е едногодишно... READ MORE