Брест (Ulmus campestris)

За лек се користи кората и листот  против изгореници, замрзнатини, чиреви на желудникот и дванаестопалачното црево,  рани, посекотини, абразија. Се употребува за стомачни проблеми, колитис, пролив, цистит и метрит (воспаление на матката). Повеќето од фитотерапевтите го препорачуваат брестот за кожни … Continued