Галега (Galega officinalis)

Галега (galega officinalis)   Таа е од фамилијата на Fabaceae (Leguminosae) — Билката е позната на овие простори под овие имиња : ждралка или  коњско ребро. Латинското име на билката потекнува од грчкиот збор гала, што значи млеко. Галегата е … Continued

Отров од плава шкорпија – податоци

Ескозул – отров од плава шкорпија  Сведоштво на луѓе што го користеле и комплетни информации каде може да се најде ( со извинување – текстот е оригинална верзија и е на бугарски јазик. Не сакавме да го преведиме за да не  … Continued

Ашваганда (Withania somnifera)

Ашваганда – Withania somnifera Ашвагандата или withania somnifera е грмушка со средна големина, која достигнува најмногу до 1.70 висина и дава мал црвен плод. Таа е растение от семејството на(Solanaceae). За лечење се користи коренот.Расти во топли климатски услови, а … Continued