Пупки од топола (Populus tremula)

Пупки од топола – populus tremula Пупките содржат есенцијално масло, гликозиди (популин и салицин), јаболкова, аскорбинска и гална киселина, витамин Ц, танини и средства за боење, горчлива смола, восок. Тие се мали, до 1 см, лепливи, со темно кафена боја, … Continued

Бела мртва коприва (Lamium album)

Lamium album – Lamiacee Во лаичка примена разликуваме 2 врсти на коприва. Тоа се мртви и живи коприви. Живите коприви се оние кои ги журкаат прстите, како на пример Уртика (Urtica dioica). Оние кои што не журкаат спаѓаат во групата … Continued