Тробојна љубичица или темјанушка – Viola tricolor

Тробојна љубичица или темјанушка(Viola tricolor L.) Препознатлива по нежните ливчиња кои содржат многу нијанси на виолетова, сина, жолта или бела, тробојната љубичица, која кај народот често се нарекува „ден и ноќ“, е едногодишно тревно растение од фамилијата Violaceae. Нејзините разгранети … Continued

Тимијан – Thymus vulgaris

ТИМИЈАН (Thymus vulgaris L.) Тимијанот, познато медоносно, лековито и зачинско растение во медитеранскиот регион, расте како дива повеќегодишна грмушка со исправени, четириаголни, разгранети стебла покриени со ретки влакна, кои можат да достигнат висина и до 30 см. Листовите се цврсти, … Continued

Артичока – Cynara scolymus

Артичока(Cynara scolymus L.) Артичоката е зељеста лековита билка кое потекнува од медитеранската област, која била позната уште во Рим. Артичоката кој денес се користи во Европа најверојатно потекнува од крајот на средниот век, а настанал со селекција и вкрстување на … Continued

Бел слез – Althaea officinalis

Бел слез (Althaea officinalis L.) Заедно со камилицата, нането и жалфијата, коренот од бел слез може да се најде речиси во секоја „домашна аптека“, а неговите лековити својства се познати уште од античко време. Ова повеќегодишно тревно растение од семејството … Continued

Мечкино грозје – Arctostaphylos uva-ursi

Мечкино грозје или увин чај (Arctostaphylos uva-ursi L.) Лековито растение чии листови традиционално се користат за подготовка на чај кој ги олеснува уринарните проблеми, мечкиното грозје расте како мала грмушка, чии ползечки гранки можат да достигнат должина и до 70 … Continued