Багрем (Robinia pseudoacacia)

објавено во: Билки | 0

Се употребува кај зголемено ниво на киселина во желудникот и гастрити. Се користи и при стомачни и болки во цревата, главоболка, невралгија на нервот на лицето, стомачни крварења, Помага и при ревматизам, заболување на бубрезите и мочните патишта, висок крвен притисок … Продолжува

Анасон (Foeniculum vulgare)

објавено во: Билки | 0

      При тешкотии со варењето на храната, гасови, пролив, недоволно лачење млеко кај доилки, благ диуретик, го поттикнува исфрлањето на камен од бубрег. Надворешно се користи при болки, ревматизам и конјунктивитис.

Ангелика (Angelica archangelica)

објавено во: Билки | 0

Го поттикнува лачењето на желудечниот сок  и сокот што го лачи панкреасот, а исто така го зголемува и апетитот. Ангеликата се користи и за лекување на жолчката, црниот дроб, бубрезите, дишните патишта при бронхит, грип и слично.