Бела мртва коприва (Lamium album)

објавено во: Билки | 0

Дејствува благопријатно при нередовна менструација. Запира крварења, воспаление на бубрезите, кожата и бронхиите. Бело прање кај жените, тешко уринирање кај возрасни луѓе, спазми на бронхиите и на мочните патишта, несвестица, чиреви, пролив, кожни осипи и др.

Ларингит

објавено во: Болести | 0

Ларингит е воспаление на гркланот (ларинкс) и скоро секогаш се добива од респираторен вирус. Симптоми се : зарипнатост, притисок во грлото, лесна болка, кашлица, може да се појави и отежнато дишење, замор и повишена температура. Со преглед се гледа симетрично … Продолжува

Бел оман (Inula helenium)

објавено во: Билки | 0

Голем успех има кај бронхит, белодробни воспаленија, густи бронхијални секрети и кашлица, пролив, чир, гастрит, болна менструација. Исто се применува и кај хемороиди, кожни заболувања, егземи, рани, кожни јадежи, цревни паразити и сл.

Багрем (Robinia pseudoacacia)

објавено во: Билки | 0

Се употребува кај зголемено ниво на киселина во желудникот и гастрити. Се користи и при стомачни и болки во цревата, главоболка, невралгија на нервот на лицето, стомачни крварења, Помага и при ревматизам, заболување на бубрезите и мочните патишта, висок крвен притисок … Продолжува

Анасон (Foeniculum vulgare)

објавено во: Билки | 0

      При тешкотии со варењето на храната, гасови, пролив, недоволно лачење млеко кај доилки, благ диуретик, го поттикнува исфрлањето на камен од бубрег. Надворешно се користи при болки, ревматизам и конјунктивитис.

Ангелика (Angelica archangelica)

објавено во: Билки | 0

Го поттикнува лачењето на желудечниот сок  и сокот што го лачи панкреасот, а исто така го зголемува и апетитот. Ангеликата се користи и за лекување на жолчката, црниот дроб, бубрезите, дишните патишта при бронхит, грип и слично.