Бело поддапче (Teucrium polium)

Белото поддапче е диво зељесто растение со потекло од потоплите делови на јужна Европа, Мала Азија и Северна Африка. Тоа е повеќегодишно растение кое најдобро успева на карпи, на грмушки и околу серпентинскии, сончеви карпи. Висината е од 10 до 40 сантиметри. Целото растение има пријатен мирис, како и други слични видови од родот на teucrium, како што се: поддапче, ива трева. Припаѓа на големото растение семејство на усноцветни. Белото поддапче има исправени и разгранети стебла, изобилно покриени со сиви или белузлави влакна. Лисјата се спротивни, издолжени, во форма на клин во основата и седечки покрај стеблото и гранките. Горните делови на листовите се назабени и изобилно покриени со сиво-бели влакна, така што целото растение има белузлаво-зелен изглед. Цвета во текот на летото со бели, розови или жолтеникави цветови збиени во главчињата. Ливчињата на круната и чашката на цветот се исто така обраснати со влакна. Постојат и овие имиња за белото поддапче: бела зелка, трева за краста, бело нане, див рузмарин, цвеќиња од кантарион, планински смил … Се користи повеќе во народната медицина отколку во науката: кај дијабет, стомачни заболувања и за надворешна употреба. Во научната медицина, во експериментите со животни, белото поддапче има антидијабетично, антибактериско, антиулцерозно, антипиретично, антиедематозно и антиекссудативно дејство, што значи дека употребата на белото поддапче при третман на дијабет е многу оправдана. Покрај тоа, тој има антивоспалително дејство врз кожата и слузокожата. Потоа ги намалува отокот и треската и го подобрува искашлувањето. За медицински цели, се користат горните гранчиња со цветот и лисјата, односно надземниот дел од растението. Билката се бере во цут, се суши и се чува на суво место, правилно спакувана. Од медицинските, активни супстанции, белото поддапче содржи до еден процент есенцијално масло, дитерпени: марубин, микрополин, пикрополинол, теукрин А, П1, Х3. Од флавоноидите содржи: апигенин, лутеолин и нивни гликозиди, еупаторин, салвигенин. Од иридоидните супстанции содржи таукардозид и харпагид. За да се подготви чај од бело поддапче, се користат 1,5 грама сецкани билки на 150 милилитри врела вода. Потоа оставете го покриено 10-15 минути, исцедете го и пијте го три пати на ден пред јадење.

Одлично е  при запек, за подобрување на варењето и апетитот, грип, полова слабост, болки во стомакот и цревата, при песок во жолчката.

belo poddapce 2

Коментари

коментари