Брош (Rubia tinctorum)

објавено во: Билки | 0

Брош Rubia tinctorum   Брошот е многугодишно тревесто растение, со корен што ползи, и четирирабесто стебло. Високо до метар и половина, дебело пола сантиметар. Цветовите се жолтозелени. Коренот е црвеникав, дебел околу 1 см.   Хемиски состав: Билката содржи 2 … Продолжува

Видец – (Euphrasia officinalis)

објавено во: Билки | 0

Видец Euphrasia officinalis До сега беше во фамилијата на  Scrophulariaceae, а сега е преместена во фамилијата  Orobanchaceae. Видецот  е едногодишна билка која можи да се пронајди на сувите ливади. Висока е од 5 до 15 сантиметри.  Има назабени листови и … Продолжува

Линарија (Linaria vulgaris)

објавено во: Билки | 0

Линарија или Див лен Linaria vulgaris   Опис Линаријата е трајна билка која воглавно е разгранета, а висока е од 40 – 50 см. Билката е гола, единствено на местата каде што се развиваат цветовите, се наоѓаат мали влакненца. Листовите … Продолжува

Филипендула (Filipendula vulgaris)

објавено во: Билки | 0

Филипендула  Filipendula vulgaris   Куќен аспирин кој го појачува имунитетот и го намалува целулитот, а пак аспиринот го добил името по неа……..   Φилипендулата – filipendula vulgaris- или обичната филипендула, е трајна зељеста билка од фамилијата рози –  розацее. Стеблото … Продолжува

Јодна решетка

објавено во: Разно | 0

Јодна решетка – лековитите својства на прости линии Јодната решетка може да ви покаже не помалку од дваесет различни заболувања и секако, како можете да го подобрите вашето здравје – откако ќе ја примените Едно малечко шишенце јодна тинктура ви … Продолжува