Кисело млеко

објавено во: Исхрана | 0

8 добри карактеристики  на домашното кисело млеко     Постои еден млечен производ кој сите го познаваме уште од детството и кој е докажано здрав. Станува збор за киселото млеко, пијалок кој се добива со ферментација на млекото. Во млекото се … Продолжува

Бенедиктански трн (Cnicus benedictus)

објавено во: Билки | 0

Бенедиктанскиот трн се одгледува, но расте и како полудива врста на суви места. Како билна лековита суровина се употребува надземниот дел од билката во цвет.(Cnici benedicti или Cardui benedicti herba). Бидејќи оваа билка спаѓа во горчливи ароматични средства, се користи  рефлексно … Продолжува

Бело поддапче (Teucrium polium)

објавено во: Билки | 0

Белото поддапче е диво зељесто растение со потекло од потоплите делови на јужна Европа, Мала Азија и Северна Африка. Тоа е повеќегодишно растение кое најдобро успева на карпи, на грмушки и околу серпентинскии, сончеви карпи. Висината е од 10 до … Продолжува

Бела мртва коприва (Lamium album)

објавено во: Билки | 0

Дејствува благопријатно при нередовна менструација. Запира крварења, воспаление на бубрезите, кожата и бронхиите. Бело прање кај жените, тешко уринирање кај возрасни луѓе, спазми на бронхиите и на мочните патишта, несвестица, чиреви, пролив, кожни осипи и др.

Ларингит

објавено во: Болести | 0

Ларингит е воспаление на гркланот (ларинкс) и скоро секогаш се добива од респираторен вирус. Симптоми се : зарипнатост, притисок во грлото, лесна болка, кашлица, може да се појави и отежнато дишење, замор и повишена температура. Со преглед се гледа симетрично … Продолжува

Бел оман (Inula helenium)

објавено во: Билки | 0

Голем успех има кај бронхит, белодробни воспаленија, густи бронхијални секрети и кашлица, пролив, чир, гастрит, болна менструација. Исто се применува и кај хемороиди, кожни заболувања, егземи, рани, кожни јадежи, цревни паразити и сл.

Багрем (Robinia pseudoacacia)

објавено во: Билки | 0

Се употребува кај зголемено ниво на киселина во желудникот и гастрити. Се користи и при стомачни и болки во цревата, главоболка, невралгија на нервот на лицето, стомачни крварења, Помага и при ревматизам, заболување на бубрезите и мочните патишта, висок крвен притисок … Продолжува

Анасон (Foeniculum vulgare)

објавено во: Билки | 0

      При тешкотии со варењето на храната, гасови, пролив, недоволно лачење млеко кај доилки, благ диуретик, го поттикнува исфрлањето на камен од бубрег. Надворешно се користи при болки, ревматизам и конјунктивитис.