Изоп – Hyssopus officinalis

Ова грмушка расте на суви, варовнички терени на Медитеранот, а кај нас го има во планинските појаси.

Изопот, освен што се одгледува за медицински цели, се користи и како украсно растение, па можеме да го најдеме и во градините и дворовите во нашите краишта.

Тој  е ароматично, медоносно и украсно растение.

За медицински цели се користат гранчиња во цветови, долги околу 25 см, кои се сушат во сенка на провев. 

Со векови се користи за лекување на многу болести бидејќи има благо и безопасно дејство врз целиот организам.

Најефикасен е при воспаленија и проблеми на дишните органи, како бронхитис, астма, пневмонија, а кај пореметувања на желудникот и цревата е незаменливо растение.

Некои истражувања покажаа дека ова растение има силно антивирусно дејство, па се уште се прават лабораториски тестови за ХИВ вирусот бидејќи се покажа дека ја потиснува репродукцијата на овој вирус.

Важно е да се нагласи дека тестовите покажале дека нема штетно влијание на здравите клетки, туку само на пациентите зафатени со ХИВ вирусот.

Истражувањето на лековитите својства на ова растение се уште е во тек бидејќи првите лабораториски испитувања покажале позитивно влијание на многу широк спектар на нарушувања и болести на нашиот организам.

Покрај ова антивирусно дејство, се користи и за бактериски и габични инфекции.

За промени на кожата, ова е растение кое многу успешно ги отстранува сите видови на промени на кожата како што се: псоријаза, егзема, воспалителни процеси, разни видови на себореични (чешање) промени, а за таа цел се користи свежо подготвен чај од ова растение.

Во исто време, овој чај може да се користи за лекување на здрава кожа со цел да се зачува нејзината еластичност.

Ова растение се користи и во форма на тинктура, која има ист ефект како чајот.

 Исопот многу често се користи во готвењето, како зачинско растение бидејќи им дава посебен вкус на јадењата и го олеснува варењето на храната, а се користи и во козметичката индустрија бидејќи е дел од многу креми за нега на лице и тело. 

Коментари

коментари