Бреза (Betula pendula)

објавено во: Билки | 0

Брезата е одличен диуретик со многу јако дејство, и затоа се користи кај камења од различен тип, бубрежни болки и албуминурија. Брезовите лисја содржат околу 8% танин, околу 8% шеќери, малку етерично масло, смола, горчливи материи, сапонозиди итн. За лек … Продолжува

Зајачки трн – Грмотрн (Ononis spinosa)

објавено во: Билки | 0

  Латинското име му е ononis, тоа доаѓа од латинските зборови магаре и полезен. И уште од многу одамна се користел за лечење на рани и тешко уринирање. Кај зајачкиот трн најчесто се користи коренот, а може да се употребува и целата … Продолжува

Брест (Ulmus campestris)

објавено во: Билки | 0

За лек се користи кората и листот  против изгореници, замрзнатини, чиреви на желудникот и дванаестопалачното црево,  рани, посекотини, абразија. Се употребува за стомачни проблеми, колитис, пролив, цистит и метрит (воспаление на матката). Повеќето од фитотерапевтите го препорачуваат брестот за кожни … Продолжува

Босилек (Ocimum basilicum)

објавено во: Билки | 0

Босилекот е во состојба кај нервни болести, да предизвика опуштање, ги смирува грчевите од срцето, ги истерува лошите мисли, делува како лек против снужденост, меланхолија и слично. Босилекот помага и  против спазми на бронхите, желудникот, цревата и жолчката. Босилекот има … Продолжува

Боровинка (Vaccinium myrtillus)

објавено во: Билки | 0

Боровинката се користи за подобрување на видот, против висок шеќер во крвта, за болни од венопатии и капиларопатии на рацете или нозете, ја зголемува отпорноста на крвните садови и спречува пукање на истите.

Боболка – Дудинка – Црница (morus)

објавено во: Билки | 0

Боболка  Боболката е малку заборавено но вкусно овошје, кое расте поединечно или е самоник. Во нашите краеви се наоѓа црна, црвена и бела сорта, додека во светот постојат околу 100 видови. Од сите овие врсти најароматична е црната боболка. Боболката … Продолжува

Бозе (Sambucus nigra)

објавено во: Билки | 0

Бозето може да се користи за лекување на болести на дишните патишта како- астма, бронхитис, пневмонија, болести во уста, грип, настинка, висока температура. Може да се употребува како средство за потење и диуретик при заболување на бубрезите и мочниот меур, … Продолжува